fbpx

OceanCross

Telefoon: 026 - 234 0401 (bereikbaar vanaf 10.00 uur)

☑️ Beoordeeld met een 4,9/5  

☑️ Verzending binnen 2-3 werkdagen

☑️ Gratis verzending op Sahara, Gobi 140/160/180

Op welke auto past een daktent?

Op welke auto past een daktent?

Regelmatig krijgen we de vraag of een daktent past op de auto van de klant. Het korte antwoord is: ja. Een daktent kan op praktisch elke auto gemonteerd worden. Daktenten kunnen namelijk universeel gemonteerd worden op dakdragers. Wel zijn er een paar punten waar je op moet letten. Dit leggen we uit op deze pagina.

Hoeveel kg kan een autodak dragen?

Een autodak kan meestal een paar honderd kg dragen. Daardoor kun je vaak met 2 tot 4 en soms zelfs 6 personen op een autodak slapen. Dat laatste geldt wel voor grotere auto’s.

In de handleiding van je auto staat vaak een maximale daklast vermeld. Dit is meestal 75 tot 100kg. Echter geldt dit gewicht voor het gewicht op het dak tijdens het rijden. Dit komt omdat die gewichten worden versterkt, bijvoorbeeld tijdens het remmen. Dit noemt men de dynamische daklast en die is een stuk lager dan de maximale last in stilstand. Bovendien wordt bij softshell daktenten het gewicht van een daktent ook nog deels gedragen door de ladder.

Het gemiddelde gewicht van een daktent is 65kg. We hebben echter wel een aantal extra grote daktenten zoals de Gobi 220. Het is dan verstandig om deze te monteren met 3 in plaats van 2 dakdragers op een grotere auto.

Daktent monteren

Het monteren van een daktent gaat eenvoudiger dat je denkt. De montagebeugels zijn universeel en passen daarom op alle auto’s. Per montagepunt heb je twee bouten in een rails aan de daktent. Deze worden bij een dakdrager geplaatst en aan de andere kant wordt een plaat geplaatst aan de twee bouten. Per dakdrager heb je meestal twee montagebeugels. Het is wel van belang dat de dakdragers minimaal 90cm uit elkaar staan.

De hoogte van de auto maakt niet uit omdat de ladders van daktenten in hoogte verstelbaar zijn. Soms moet je hier wel een extra gaatje voor boren om de ladder aan de lengte van jouw auto aan te passen. Voor extra hoge voertuigen, hebben we ook een ladder verlenging in verschillende maten.

Softshell daktenten die dubbel open klappen kunnen zowel in de lengte als de breedte op een auto gemonteerd worden. Let er wel op dat als je de tent naar achteren laat open klappen dat de achterklep nog ver genoeg omhoog kan. Ook moeten de dakdragers ver genoeg naar achter geplaatst kunnen worden (max. 25cm vanaf de achterkant).

Als je een zijwaartse achterklep hebt, creëer je zo aan de achterkant een droge ruimte met afdak. Het is zelfs mogelijk om deze daktenten over de motorkap te laten hangen. Zo heb je een hele smalle voetafdruk voor kleine kampeerplekken. Het is dan wel belangrijk dat de ladder nog op een stevige ondergrond of (stalen) bumper rust. Ook geldt dat de voorste dakdrager ver genoeg naar voren geplaatst moet kunnen worden (max. 25cm).

Welke dakdrager voor daktent?

Onze daktenten kunnen op alle dakdragers gemonteerd worden. Of het nou een ronde, vierkante of ovale aerodynamische dakdrager is. Een set dakdragers heb je al vanaf € 100,-. Het type dakdragers is afhankelijk van jouw auto. Er zijn auto-specifieke dakdragers maar ook universele dakdragers voor auto’s met een open dakrail. Ook verkopen we heavy duty dakdragers voor auto’s met regengoot. Deze dakdragers zijn geschikt voor klassiekere auto’s en terreinwagens zoals de Land Rover Defender.

Winkelwagen sluit