fbpx

OceanCross

Telefoon: 026 - 234 0401 (bereikbaar vanaf 10.00 uur)

☑️ Beoordeeld met een 4,9/5  

☑️ Verzending binnen 2-3 werkdagen

☑️ Gratis verzending op Sahara, Gobi 140/160/180

Daktent of gewone tent: Wat is beter?

Hoewel kamperen in een tent al heel lang bestaat, is het monteren van een tent op het dak van een voertuig iets dat na de Tweede Wereldoorlog in Italië is ontwikkeld. Maar er zijn ook voorbeelden van daktentent uit 1937.

Hoewel daktenten nog steeds verbaasde gezichten trekt op campings, zijn daktenten steeds populairder bij avonturiers en kampeerders. In dit artikel leggen we uit waarom je zou moeten voor een daktent of dat een traditionele tent toch beter is. Zo weet je zeker dat je de tent kiest die past bij jouw manier van kamperen.

Daktenten zijn geen nieuwe ontwikkeling. Foto via http://mredsewingroom.blogspot.com

Het opzetten van een (dak)tent

Over het algemeen zijn gewone tenten wat moeilijker op te zetten. Meestal heb je onderzeil nodig om de bodem te beschermen en in veel gevallen zullen tentstokken en scheerlijnen nodig zijn.

Een daktent hoef je alleen maar open te klappen. Vervolgens steek je de stokken erin en hij staat. Een hardtop daktent is nog sneller opgezet. Maar uiteraard zijn er ook gewone tenten die heel snel staan en als je een hoge auto zoals een bus of Land Rover hebt kan het wat meer werk zijn om een daktent op te zetten. Toch is een daktent in de meeste gevallen makkelijker, sneller en ruimer.

Daarnaast is het zo dat je beddengoed kunt laten liggen in een daktent. Dit bespaart een hoop tijd en energie ten opzichte van een gewone tent waarbij je iedereen keer je slaapspullen ook moet opbergen.

Het kiezen van een kampeerplek

Een gewone tent heeft vaak een vlakke ondergrond nodig. Bij een daktent is het geen probleem om op een oneffen ondergrond te staan.

Als je auto niet recht staan kun je dit corrigeren met een steen of zelfs een boomstam. De ondergrond hoeft niet geschikt te zijn voor haringen.

Tijdens kamperen kan het voorkomen dat de grond modderig of stoffig is. Ook kou kan optrekken van de grond. Met een daktent heb je al deze problemen niet. Met een gewone tent heb je sneller last van deze problemen. Vooral als je in diverse weersomstandigheden kampeert.

Bij zware wind kunnen gewone tenten voordelig zijn ten opzichte van daktenten. Mits de grondtent aerodynamisch is en goed is vastgezet met scheerlijnen. Daarbij moet gezegd worden dat daktenten ook serieuze windsnelheden aankunnen zonder dat ze beschadigd raken. Uiteraard is het niet aan te raden om met een daktent in een storm te gaan kamperen omdat de daktent boven een auto meer wind vangt.

Binnenruimte

De meeste daktenten hebben slaapplek voor 2 tot 3 personen. Er zijn zelfs daktenten voor 5 personen. Echter kun je niet rechtop staan in een daktent. Wil je dus ook beschut kunnen zitten en staan dan is een grote gewone tent met stahoogte gunstiger. Toch kun je met een daktent een dergelijke ruimte ook creëren in combinatie met een daktent ondertent of een luifel.

Toegang tot de tent

Om een gewone tent te betreden hoef je alleen maar de deur open te ritsen. Een daktent betreed je via de ladder. Dit kan lastig zijn voor minder mobiele mensen of als je ‘s nachts uit de tent wilt. Ook is het lastiger om de afdakjes van een daktent uit te klappen. Aan de andere kant is het ook lastiger voor buitenstaanders om een daktent te betreden. Dit kan een extra gevoel van veiligheid creëren.

Gebruiksgemak

Ben je al eens in de situatie geweest waarbij je een (natte) tent moest inpakken met zand en stof? Dan weet je dat dit geen hele fijne klus is. Je auto wordt sneller vies en thuis zorgt het voor veel werk.

Bij een daktent heb je hier minder last van. De tent blijft namelijk buiten de auto. Bovendien heeft een daktent veel minder last van zand en stof want je draagt dit minder snel meer de tent en de tent staat hoog boven de grond. Het is wel aan te raden om een daktent regelmatig schoon te maken en thuis te laten drogen als deze nat was. Zo gaat je daktent langer mee.

Een daktent zorgt ook voor meer ruimte in de auto omdat zowel het beddengoed en de daktent op je dak liggen.

Een nadeel van een daktent is dat die op dakdragers moeten worden gemonteerd. Hierdoor kun je op die plek geen andere dingen monteren zoals fietsen of zonnepanelen. Voor lichte lading zijn er tegenwoordig overigens ook daktenten met dakdragers.

Een daktent verhoogt het zwaartepunt van een auto en zorgt voor meer luchtweerstand. Een normale tent heeft dat probleem niet.

Minder last van ongenode gasten

Veel gebruikers van daktenten zien het als een groot voordeel dat insecten en andere dieren niet snel in je tent kunnen komen. Dit gebeurt ook niet vaak in grondtent maar als je hier huiverig voor bent is het fijn om te weten dat een dier niet snel zal binnendringen in een tent. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de locatie waar je kampeert. Op een camping zal dit minder van belang zijn dan in natuur met vervelende insecten of zelfs grote dieren.

De prijs

Een groot verschil van een daktent en gewone tent is natuurlijk de prijs. Daktenten beginnen bij ruim 1000 euro terwijl je een normale tent al kunt vinden voor een paar tientjes. Uiteraard ben je voor een kwalitatieve tent meer kwijt maar het verschil blijft groot. Maar dan krijg je dan ook een hoop voordelen en vooral plezier voor terug. Want slapen op grote hoogte blijft iets bijzonders.

Hopelijk weet je na het lezen van deze pagina of een daktent iets voor jou is. Wil je meer weten over de voordelen van een daktent? Lees dan ons artikel over de voor- en nadelen van een daktent. Onze site vind je ook meer informatie over daktenten zoals hoe je deze kunt monteren en of jouw auto geschikt is voor een daktent.

Benieuwd welke daktenten er zijn? Kijk dan in de webshop van OceanCross of breng een bezoek aan de showroom (op afspraak)

Winkelwagen sluit