Een daktent ziet er geweldig uit en biedt een hoop voordelen. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van een daktent. Zo krijg je een eerlijk advies over een daktent en kun je kijken of het iets voor jou is.
De voordelen van een daktent
Een daktent heeft een groot aantal voordelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:
Het is snel opgezet
Een van de grootste voordelen is dat een daktent snel is opgezet. Bij softshell daktenten staat je slaapplek in enkele minuten. Bij hardshell daktenten gaat dit zelfs nog sneller en kan je tent binnen een minuut staan. Dit is een enorm voordeel, vooral als je een reiziger bent die op veel verschillende plekken slaapt. Zo ben je niet elke keer veel tijd en energie kwijt aan het opzetten van je tent.
Je slaapt boven de grond
In een daktent slaap je hoog boven de grond. Dit is niet alleen heel leuk en zorgt voor een heel ander perspectief en uitzicht dan bij een grondtent. Het geeft ook een aantal andere voordelen. Allereerst komt de meeste kou van de grond als je in een tent slaapt. Bij een daktent is dit geen probleem en heb je dus minder last van kou. Ook heb je minder last van insecten en dieren omdat deze niet bij je tent kunnen komen. Tot slot heb je ook nooit last van een vochtige grond als het langer heeft geregend. Je tent staat altijd van de grond af en je zult dus geen optrekkend vocht hebben of last van water of modder.
Comfort
Een ander voordeel is het comfort in een daktent. De belangrijkste factor is het matras. In een daktent slaap je op een matras wat veel comfortabeler en makkelijker is dan bijvoorbeeld een luchtbed in een tent. Je kunt het matras gewoon laten liggen bij het inklappen van de daktent. Ook kan je beddengoed laten liggen wat een hoop werk scheelt ten opzichte van een normale tent. Ook draagt het canvasdoek van een daktent bij aan een behaaglijker gevoel in de tent. Je hebt minder last van tocht.
Je voetafdruk is kleiner
Omdat een daktent deels of volledig op het dak van je auto ligt, is je voetafdruk tijdens het kamperen veel kleiner. Daarom neemt je kampeerplek minder ruimte in en houd je meer plek over om bijvoorbeeld te zitten. Vooral op grotere drukke campings of wildkampeerplekken kan dit een groot voordeel zijn.
Het ziet er leuk uit
Misschien niet het belangrijkste maar wel het leukste voordeel: een daktent ziet er enorm tof uit. Een auto met daktent is stoer en bijzonder. Je zult sowieso veel aanspraak krijgen van andere kampeerders omdat een daktent toch relatief onbekend is.
Je hebt geen vlakke ondergrond nodig
Het laatste voordeel van een daktent is dat je geen vlakke ondergrond nodig hebt zoals bij een grondtent. Dit is met name bij wildkampeerplekken ideaal maar ook op campings met minder vlakke plekken. De bodemplaat van een daktent zorgt ervoor dat je altijd zonder ongelijkheden ligt. Zorg wel dat je zo recht mogelijk ligt door de auto goed te positioneren. Iets schuin liggen kan ook, zo lang je maar met je hoofd boven ligt.
De nadelen van een daktent
Uiteraard zijn er ook wat nadelen aan daktenten. Een daktent is niet voor iedereen gemaakt. Houdt daarom rekening met de volgende punten:
Inpakken
Als je weg wil met je auto, zul je altijd je daktent moeten inpakken. Dit gaat vrij snel als je de smaak te pakken hebt. Maar even die vergeten boodschappen halen met de auto wordt lastig als de daktent al staat. Wil je vaak weg met de auto maar slaap je op dezelfde plek? Dan kan een daktent op een aanhanger een goed alternatief zijn. De aanhanger/trailer met daktent kun je dan laten staan terwijl je overdag weg gaat met de auto.
Het gewicht
Een daktent weegt vrij veel. Gemiddeld zo’n 60kg afhankelijk van het type en de grootte. Praktisch ieder autodak kan dit aan maar het zorgt wel voor extra laadgewicht. Het kan ook voor iets hoger verbruik zorgen. Houd ook rekening met dit gewicht als je vaak de daktent wilt monteren en demonteren. Dit gaat bijna alleen maar met 2 personen tenzij je speciaal materiaal hebt zoals een heftruck of hefmechanisme in een garage.
Vocht
Een daktent kan prima tegen regen. Toch moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Een daktent is van canvas en enkelwandig. Hierdoor krijg je iets sneller last van condens in koude omstandigheden. Dit kun je oplossen door goed te ventileren of gebruik te maken van een daktent binnentent.
Een ander aspect is dat een daktent moet drogen nadat het is nat geworden. Na regen kun je een daktent circa 24uur nat ingeklapt houden. Daarna kun je ‘m beter opzetten en laten drogen. Na meerdere dagen regen heb je dus wel meer kans op problemen zoals een nat matras.
Test een daktent!
Hopelijk ben je nu goed ingelicht over de voor- en nadelen van een daktent. Twijfel je nog? Kom dan eens langs in onze showroom in Arnhem om de daktenten te vergelijken en testen. Of huur een daktent om te kijken of het iets voor je is.